OUTFIT NO. 342: KROKODILLE TASKEN

DET AT VÆRE SYGEPLEJERSKE: FORDOMME VS. VIRKELIGHED

Et par gange har jeg spurgt efter jeres hjælp på min Instagram, og jeg har nu valgt at gøre det igen. Dette indlæg bliver faktisk lavet på baggrund af en læseres ønske – og I ved hvor meget jeg elsker det. Hun spurgte om jeg ikke kunne lave et indlæg omkring fordomme vs. virkelighed – og det kunne hun da lige tro at jeg ville lave!

Jeg valgte derfor at søge hjælp til at lave indlægget, og jeg har fået nogle rigtig gode fordomme i min indboks. Nogle er gengangere, så jeg vælger derfor kun at svare på den samme fordom én gang. Jeg vil nedenfor forsøge at fortælle lidt om, om virkeligheden er sådan eller om den er en helt anden. Håber I vil synes om det <3


“At man skal være meget omsorgsfuld overfor alle.”
Når man læser til sygeplejerske, vil man finde ud af, at det at kunne udføre en omsorg tit er afgørende for om man får et godt samarbjede med patienten, at kvaliteten for plejen er høj og at der rent faktisk bliver ydet den sygepleje som patienten har behov for. Min mening er, at omsorgen har rigtig meget at sige i dette fag, og en eller anden form for omsorg har alle patienter behov for, så ja – man skal være omsorgsfuld og det skal helst føltes helt naturligt at udføre. 

“At man ikke laver andet end at tørre røv.”
Det er så en fordom som jeg kan skyde en hvid pil efter. Jeg er nu næsten færdig med min uddannelse, og jeg har, hånden på hjertet, ikke tørret ret mange røve. Jeg vil sige, at det afhænger meget af hvilke afdelinger man kommer på, men selv dér laver sygeplejersken meget mere end at tørre røv. Inden sommerferien var jeg i praktik på Fælles Akut Modtagelsen, og til jer som følger med, så ved I at jeg stadig er afløser dernede. Der har jeg da udført personlig pleje – da det er en del af arbejdsopgaverne, men det fylder kun 2% af hele min dag. Så nej – vi laver meget mere end det! Sygeplejen er så meget mere komplekst end det. 

“Kun piger over 25 år går på studiet ved studiestart.”
Jeg var personligt 21 år, da jeg startede på studiet i 2015, og mine veninder var også under 25 år på daværende tidspunkt. Der er mange som før har læst en anden uddannelse, og derfor så er over 25 år ved studiestart. Men det fleste af os er enten kommet lige fra gymnasiet eller lige som jeg – haft 1-2 sabbatår. Derfor er langt fra af de nye studerende over 25 år, men der er selvfølgelig nogle. Jeg synes dog kun, at det er en fordel, at vi er i så forskellige stadier af vores liv. 

“Sygeplejersker drikker spandevis af kaffe – og så holder de pause hele tiden.”
Jeg synes ærligt, at det er en rigtig strid fordom, da den slet ikke holder i retten. Jeg er kommet hjem efter en vagt hvor det eneste jeg har fået i 8-9 timer er mit æble og et knækbrød jeg fik 2-3 timer inde i min vagt. Der har hverken været tid til at sidde ned og dermed heller ikke meget tid til at spise eller drikke kaffe – så den fordom passer hvertfald ikke de fleste steder. Men – der er afdelinger hvor der er meget tid til at sidde ned og dermed holde pauser, og det er lige netop de få steder som gør denne “problemstilling” til noget generelt for alle sygeplejersker. Det er hvertfald en fordom som skal til livs. 

“Hvad er dine tanker om arbejdsmiljø/ stressniveauet ift. at være nyuddannet.”
Det her er lidt mere et spørgsmål end en fordom, men den tager vi med. 
Altså jeg er ikke selv nyuddannet, men jeg er næsten så tæt på det, som man kan komme. Der er rigtig mange undersøgelser der har vist, at nyuddannede knækker nakken når de først kommer ud på arbejdsmarked pga stress og manglende tid. Jeg arbejder lige nu som afløser på Fælles Akut Modtagelsen, og uden at fornærme nogen, tror jeg godt, at jeg kan sige, at det er en af de mere stressende afdelinger. I mit privatliv fungere stressede situationer slet ikke for mig, men i et arbejdsmiljø gør det sjælden noget, da jeg holder hovedet koldt – og jeg har nogle kollegaer som jeg ikke er bange for at spørge om hjælp. Men hvis jeg skulle starte på en ny afdeling og der ikke var tid til at lære mig op, så ville jeg have det utrolig svært. Jeg går hjem nogle dage, hvor jeg ikke føler, at der har været tid nok til mine patienter. Det er ikke en sjov følelse at have, og dette kan tit påvirke en til at miste lysten til at arbejde på sådan en afdeling. Jeg forsøger at vende den lidt om; jeg hjælper patienten så meget jeg kan i de 8 timer jeg er på arbejde, og mere kan der ikke kræves af mig. Selvfølgelig går jeg hjem nogle gange og ikke føler mig tilstrækkelig, men det er sjælden min skyld – men systemet. 

“Det at være sygeplejerske er ligesom i Grey Anatomy.”
Det er ikke første gange jeg har hørt denne – faktisk kan I læse lidt omkring det her. Vi har travlt, men vi løber ikke rundt i alle vores vagter. Igen, så afhænger dette også en del om, hvor du arbejder henne. På akut modtagelsen kan vi sagtens have meget travle dage, hvor man næsten ikke når at sidde ned. Men vi modtager også patienter som er “knap” så akutte, hvor der er tid til at fordybe sig i sin patient. Derudover kender vi langt fra hinanden, da vi er virkelig mange ansætte. Så nej – ud fra mit synspunkt, så er der mange ting som gør, at det ikke kan sammenlignes med Grey Anatomy – selvom det kunne være sjovt. 

Har I andre gode bud på sjove indlæg – så sig gerne til.

Følg min blog på Instagram HER & Facebook HER

2 kommentarer

 • Helene

  Jeg elsker de her indlæg! Synes det er skønt at læse omkring din uddannelse 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Camilla Overby

   Tusinde tak Helene – det er dejligt at høre 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

OUTFIT NO. 342: KROKODILLE TASKEN